Nepomuk digs the gas again

Nepomuk digs the gas again

"We want to be inviting to our guests", says herta muller, chairwoman of the local heritage association. And this has been achieved once again in aschach, namely at the entrance to the village when driving over the saalebrucke river. A few meters before the castle, on the right, the new site with the statue of nepomuk buries the visitors.
Until a few weeks ago, this place looked uninviting. On the initiative of the heimat- wander- und gartenbauvereins aschach e.V. It was achieved that the state building authority cut back the wildly growing hedge in this area and removed the concrete paving.
After the excavation of the site and the laying of the subsoil, the workers of the office placed new stones. The new bench was donated by the municipality and installed by the farm workers – visitors can now linger here and enjoy the beautiful view of the asachach castle.
Meanwhile, the local association agreed to take care of the site in the future, which is lovingly done by the members of the association. A planted fountain trough creates a pleasant ambience. "The sculptor ludwig bauer restored the damaged trough free of charge and placed it here", explains herta muller.
The figure of the bridge saint nepomuk was also freed from moss. Now the statue, which was made in 1744, watches over the saalebrucke in new splendor. "Both the bauhhof and the state building authority have supported us very much", reports the secretary of the association, wolfgang manderi. He describes the cooperation with the individual agencies responsible for the construction of the square as very good. "We have worked hand in hand to ensure that the square shines in new splendor."
Of course, it is not enough just to create a place, it also needs to be looked after. This task is in good hands with the aschach home, hiking and gardening association. Because the members have experience with something like this. The grounds near the village well, the pilgrimage wayside shrine and the grounds on olberg are also well maintained.
Now everyone should be concerned that everything stays the same. "We therefore ask the users of the square not to leave any mulch here and to treat the square and the bench with care" wolfgang manderi appeals to all. After all, the square should also look as inviting in the future as it does today, and it should make every visitor at the entrance to the village feel positively about aschach.

Leave a Reply

Your email address will not be published.